Blog Leo 2017

Mooie ervaringen en contacten 

Tijdens de kunstroute 2017 mochten wij weer veel
boeiende contacten leggen met mensen. De reacties op de schilderijen was 
zoals ieder jaar zeer divers. Van enthousiast en niet weg te slaan tot mensen die het met één blik al hadden gezien. Gelukkig had de eerste categorie ruim de overhand.
In 2 en een halve dag ontvingen wij ruim 600 bezoekers. Hieronder een korte samenvatting van diverse ontmoetingen.

Een enthousiaste familie uit Etten-Leur
Een familie uit Etten-Leur liet zich uitgebreid voorlichten over het
verschil van schilderen op doek,hout of papier. Men was gecharmeerd van de losse toets. Of ik ook workshops wilde geven? De workshops op het strand bleek interessant

Een bezoeker met opbouwend maar kritisch commentaar.
Opmerkelijk was het gesprek (bijna een college) met iemand uit de reclame wereld. Het schilderij met de lepelaars vond hij sterk maar de afbeeldingen van de lepelaars zelf kon ik maar beter weglaten.Hij vervolgde zijn relaas met veel gebaren en vaktermen uit de reclame wereld.Boeiend om al deze indrukken en meningen met mensen uit te wisselen. Als schilder ga je je werken daardoor met de ogen van een ander zien.Leerzaam en verhelderend, maar nog geen reden om deze opmerkingen direkt in de praktijk te brengen.Blijf dus jezelf is de conclusie.

Rust zoekers 
Een strand tafreel (165 x 40 cm ) met alleen zee en strand trok de aandacht van een Duits echtpaar. Voor hen was het mooie het minimale en vooral de rust van de afbeelding. Geen strandhuisjes, palen of mensen. Wat de een rust geeft vind de ander saai. Hoe dan ook inmiddels hangt het op een slaapkamer in Kõln.

De pastoor uit Helmond
Een mooie ontmoeting was ook die met de ex- pastor uit Helmond. Hij was op vakantie in Gapinge en vertelde ons tijdens de rondgang uitgebreid zijn levensverhaal. Over de katholieke kerken die hij de laatste jaren had moeten sluiten en het sobere leven als gepensioneerde pastor. Met trots vertelde hij over de kerkklok van Helmond die hij mocht laten gieten uit opbrengsten en giften van gemeenteleden. De andere dag kwam hij terug en vertelde onder een kop koffie en een plak caker nog veel meer anekdoten uit de katholieke gemeenschap. Even later bleek de reden van zijn bezoek. Of het schilderij AVOND AAN ZEE er nog was. Hij nam alle tijd en vertrok uiteindelijk met schilderij en ingelijst gedicht. Wij bleven achter met een lege koffiepot, maar met een voldaan gevoel en mooie ervaringen rijker.

Kunst kopen is afdingen.
Een familie met een tweede huis in Zeeland was geinteresseerd in drie houten
paneeltjes met strand tafrelen. Pa gaf zijn schoonzoon een presentatie hoe je af moest dingen als je iets kocht. Het resultaat daarvan viel hem zo te zien aanvankelijk wat tegen. Na echter een goed glas en de nodige achtergrond informatie werden wij het eens over de panelen en vertrok het gezin tevreden huiswaarts.

Het ego type
De man met de dikke auto was ook iets om niet te vergeten.
Hij stapt uit en vraagt direkt naar de prijslijst. Dan plaatst hij de opmerking
"Aan de prijzen te zien denken ze hier kunstenaar te zijn".
Zonder de schilderijen te bekijken stapt hij weer in zijn Audi A6 en rijdt hij (wel wat erg snel) richting het dorp.

Een onverwachte ontmoeting
Niet te vergeten was het bezoek van enkele leden van de Gereformeerde gemeente.
Zij bezochten de expositie in de Michaelskerk in Grijpskerke. Zij stelden na een korte bezichtiging de prangende vraag of de Prot. Gemeente van Grijpskerke nog wel de Bijbel als richtsnoer had. Kunst die in dit geval aanleiding was tot een goed gesprek over  religie.Hoe mooi kan het zijn.

De Gouwe Gheijt

Ook noem ik nog de fijne samenwerking met Koos en Koen van Eetcafe de Gouwe Gheijt.Zij boden onderdak aan een de exposanten. Na de ingrijpende verbouwing in 2018 kan het een mooie en sfeervolle expositie locatie worden. 

Tevreden kijk ik terug op deze zomer.Alleen al in Grijpskerke zie ik inmiddels in 5 huizen mijn werken hangen.Nooit geweten dat dit dorp zoveel ware kunstliefhebbers heeft.
 
Ik wens ieder mooie maanden en veel mooie ervaringen. Kom gerust langs.De koffiepot is inmiddels weer gevuld.  Je bent welkom.
Leo

Op de foto's
-Vissershuisjes ( Maleisie) acryl op doek 80 x 100 cm)
-Avond aan Zee ( acryl op houten paneel 40 x 30 cm )